Kontakta mig

 

Ibland är jag i Jämtland och träffar enskilda och par som behöver samtala om sin sexualitet. Jag har ingen lokal där utan har gjort som så att jag åker hem till mina klienter. Det går alldeles utmärkt bra och vi sitter i deras vardagsrum och samtalar.

Jag inleder med att berätta lite om mig själv, min yrkesbakgrund som är barnmorskan och där jag erfor i samband med kvinnornas återbesök efter att de fött barn vilken nöd sexlivet kan innebära. En kvinna som kom för att få en spiral insatt, berättade hur hon fött 8 barn men viste inte vad det var hennes väninnor talade om när de uppgav sig uppleva något i samvaron med maken. Min klient hade aldrig känt något utan bara ställt upp på makens önskemål, men nu ville hon veta vad det var som var så enormt skönt. Hon hade aldrig sett sitt eget underliv, tagit på det annat än för toabesök och rengöring...

Jag satte upp tider för "spiralkontroll" för henne och vi hade direkt sexologisk undervisning där hon fick ligga i gynstolen och studera sig själv med hjälp av en spegel. Hon fick läxa att mellan våra träffar undersöka sin kropp och känna hur olika man kan känna på olika kroppsdelar...brösten...insidan av låren...halsen..undersidan av foten...läpparna...och så könet. Hon började så småningom upptäcka sitt kön och kunde med hjälp av instruktioner försöka onanera och se vad som hände...

En annan händelse som berörde mig mycket var när jag en söndagkväll 1980 sprang ut på gatan för att posta julkort och jag hörde från andra sidan en äldre man ropa.."Hallå...Fröken...Fröken!! Hallå...vänta..." Något förvånad stannade jag förstås upp för att se vad som stod på... och fram ur mörkret kom en stilig äldre herre med mustasch, fin hatt och mycket sober ytterrock halv springandes.. När han kom nära såg jag att han storgrät med tårar rinnandes utefter sina gamla kinder och jag frågade förstås "Men vad står på? Vad har hänt??" och mannen svarade gråtande..."Jo snälla Fröken...får jag knulla..."

Såklart jag blev nästan chockad av hans rättframhet, jag var då helt ostuderad i sexologi och precis lika pryd och blyg som de flesta är som inte är utbildade. I min barnmorskeutbildning ingick då ingen utbildning i ämnet, bara 4 timmar enligt kursplanen och så var det även år 2005 när jag gjorde en studie på sexlogisk utbildning hos olika vårdpersonal. INGEN hade över 4 timmar...läkarna 0 timmar! Så är det ännu i dag....

Jag försökte svara mannen så gott jag kunde och det blev ett svar jag idag helst glömmer, så skamfyllt var det...men mannen berättade hur han blivit änkeman och saknade samlivet med sin hustru så till den grad att han inte visste hur han skulle orka leva vidare utan sex...Jag hade ingen tröst att ge, men mitt samtal var kanske den bästa hjälpen just då för den panikslagne äldre mannen.

Något år senare började jag studera sexologi vid Göteborgs universitets psykologiska institution och efter 3,5 år med olika kurser var jag så auktoriserad sexualrådgivare, en titel jag i dag delar med 50talet praktiserande i hela Sverige. Vi som är auktoriserade har alla en utbildning innan typ läkare, gynekolog, urlolog, socionom, präst, lärare...och så dessa olika kurser som medger auktorisationen. Att inte blanda samman RFSUs snabbutbildade ungdomar som inte alls har samma kunskapsbakgrund men som kallar sig sexologer, en titel som vårt fack inte lät skydda i tid.

Paret eller den enskilde får nu berätta lite om sig själv...sina erfarenheter i sex...vad som upplevs vara problem. Berätta vad den tror andra har det och ofta dröjer vi här en studn eftersom filmer och massmedia ofta bygger upp stora förväntningar som inte hör verkligheten till.. Vi samtalar uppbyggande, dvs det blir en hels del undervisning och jag antecknar ibland.. Är klienten ensam blir samtalet oftast 45 minuter, och är man ett par så dubbla tiden. I slutet av samtalet frågar jag om de vill fortsätta träffa mig och då berättar jag om hur jag brukar lägga upp "parterapier", dvs där paret får varsitt enskilt samtal där de är ärliga och berättar utifrån sitt hjärta om sin frustration och fri utan att partnern är närvarande och lyssnar. Därefter ett parsamtal då jag försöker knyta samman olikheterna från de enskilda samtalen vilket ofta brukar bli stora "Aha" upplevelser..."Jasså tänker du så...att du inget sagt till mig tidigare". Ibland förekommer problem som man måste träna på och då får paret "hemläxa" att göra tills nästa besök... Eller så är någon av paret i behov av fler enskilda samtal för att kunna gå vidare. Det mest brukliga har blivit mellan 5-10 samtal och jag upplever att 50% har fått ett nöjsamt sexliv efter detta, medan övriga kanske får det längre fram i livet. Men just att få tala om det och få veta att de är normala i sina takar, frustrationer, gör att de kan leva vidare med sin älskade om än så med ett halvbra sexliv...

Jag hälsar därför även dig välkommen till min mottagning! Skriv och berätta vem du är så bokar vi en tid...

VÄLKOMMEN!

 

Undrar du över något går det bra att ta kontakt på något av följande sätt:

Besök: 

Livslust & SAMLIV (mottagning enl förbokning och överenskommelse. Kvällsmottagning enl begäran.)

Adress: Vänortsstråket 1a, 19161 Sollentuna

Telefon: 070 - 350 1966. Möjlighet att lämna korta meddelanden finns.

 

Terapicentrum (fredagar- lördagar)

Adress: Hornsbruksgatan 9, Stockholm T-bana Hornstull

 

 

Gratisrådgivning per telefon medges ej. Uteblivet besök/bokad tid debiteras.

Möjlighet finns att inbetala ett arvode, se första sidan, och därefter bli uppringd.


E-post: livslustosamliv@gmail.com

 

 

Vägbeskrivning

Pendeltåg mot Märsta, Uppsala från T-centralen/Karlberg. 12 minuter resa till Sollentuna. Utgång Rättscentrum mot Marklandsgatan/Vänortsstråket, håll vänster.

Parkering Marklandsgatan/Netto.

 

Betalning sker kontant eller faktura för dig som har eget företag med F-skattesedel eller där arbetsgivaren betalar. Swish finns.

Det finns även möjlighet att dela upp betalningen över en viss tid genom räntefri delbetalning. Detta är möjligt även för dig som student.

Vid förhinder vänligen meddela 24 timmar innan inbokad tid, annars debiteras du för uteblivet besök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Drift & Produktion: Wikinggruppen